F.A.Q.

Hoeveel katten gaan er in Kopjes wonen?
9 katten waarvan 3 katers en 5 poezen.

Waar komen de katten vandaan?
De katten komen uit Stichting Dierenleed een asiel in Amsterdam Noord / Oostzaan en uit het Dierenopvangcentrum Amsterdam (DOA).  Het is niet mogelijk om katten uit Kopjes te adopteren, dit is in theorie een mooi idee omdat zo de doorstroom van asielkatten wellicht wordt bevorderd. In de praktijk brengt dit helaas problemen met zich mee. Het is belangrijk dat de katten die in Kopjes komen wonen zich prettig voelen in hun omgeving, als er regelmatig nieuwe katten intrekken en oude bewoners weggaan is dit heel onrustig en levert dit stress op. Stress kan gezondheidsproblemen oplever bij katten, dit willen we natuurlijk voorkomen, vandaar dat adopteren niet mogelijk is. Wel geeft Kopjes in samenwerking met de asielen voorlichting over asielkatten om een bepaalde  bewustwording creëren. Adopt don’t shop.

Hoeveel mensen kunnen er in Kopjes?
Maximaal 18 mensen.

Klopt het dat er entree wordt gevraagd?
Ja dat klopt. Er wordt van iedere bezoeker drie euro gevraagd om binnen te komen.  Zie het als cat tax. Deze kosten worden gebruikt om de katten gelukkig en gezond te houden en om het café rendabel te houden zodat het kan blijven bestaan.

Is de omgeving niet stressvol voor de katten?
Onze katten zijn geselecteerd op basis van hun karakter en of ze zijn gesocialiseerd om comfortabel met zowel mensen als andere katten te kunnen leven. Er is een periode van introductie geweest, zodat de katten kunnen wennen aan elkaars geuren, algemene aanwezigheid, en ga zo maar door. Ook zijn er middagen georganiseerd waar de katten aan de gasten kunnen wennen. De ruimte is op een zodanige wijze  ingericht dat elke kat allerlei plekjes als eigen territorium kan hebben. Ook is er een aparte, “cats only” ruimte. Hier kunnen geen mensen komen, alleen katten. Verder is Kopjes ingericht voor de kat, dit zal worden gedaan met behulp van professioneel opgeleide mensen als kattengedragsdeskundigen.

Maken jullie geen misbruik van de katten?
Nee, zeker niet. Ons belangrijkste doel is dat de katten een gelukkig, gezond en zorgeloos leven kunnen leiden. Kopjes is iets wat uit een liefde voor katten is ontstaan niet uit commercieel winstoogmerk.

Hoe gaan jullie zorgen dat Kopjes schoon blijft?
Er wordt als vanzelfsprekend iedere dag grondig schoongemaakt. De kattenbakken worden meerdere keren per dag verschoond en bevinden zich in een aparte ruimte met goede ventilatie. De Voedsel en Warenautoriteit geeft in haar regelgeving dat “de katten toegelaten mogen worden in het zitgedeelte van een horecabedrijf, maar niet in de keuken en of bewaarplaats, los van het zitgedeelte van uw café.”

Hoe moet ik het voor me zien?
Als gast kom je binnen in een ontvangstgedeelte. Hier staat iemand om jou te verwelkomen in Kopjes. De huisregels worden uitgelegd, je mag je handen desinfecteren en jouw reservering wordt verwerkt. Hierna ga je door de volgende deur en kom je in het cafe gedeelte. Dit is een huiskamer die je altijd al gewild hebt. Het grootste gedeelte is ingericht voor de kat met een muur met klim, chill en slaapmogelijkheden. Relaxte banken en stoelen om te zitten en natuurlijk cat toys galore.

Wat zijn de huisregels?
– Voor het binnentreden van het gedeelte waar de katten zijn de handen desinfecteren.
– Geen katten optillen.
– Als een kat ligt te slapen maak hem dan niet wakker. Als een kat geen zin heeft om geaaid te worden zal hij dat zelf aangeven door lichaamstaal. Let hier op (dit zal nader worden toegelicht).
– Geen eten geven aan de katten, ook niet een klein beetje room of melk o.i.d.
– Foto’s nemen van de katten is leuk (tot op een bepaalde hoogte), maar niet met een flits.
– Bent u samen met een kind, let dan heel goed op dat er lief en rustig omgegaan wordt met de katten. Kinderen kunnen in hun enthousiasme wat heftig overkomen voor onze katten, probeer hier op te letten. Kopjes is geen speelomgeving maar een cafe. Al de huisregels gelden ook voor kinderen.

War vind ik Kopjes?
Marco Polostraat 211, de Baarsjes, Amsterdam.

Mag ik mijn eigen kat meenemen?
Nee, meestal vinden katten het niet fijn om in een reismandje naar een andere plek vervoerd te worden. Misschien is jouw kat daar een uitzondering op, maar voor de katten die in Kopjes wonen is het te onrustig als er dagelijks andere katten over de vloer komen.

Vanaf wanneer is Kopjes geopend?
22 april 2015

Wat zijn de openingstijden?
Van woensdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 19.00 uur. Een reservering  kan gemaakt worden in het reserveringssysteem. Doordeweeks is er vaak ook plek voor gasten die zonder een reservering langskomen, in het weekend en tijdens vakanties adviseren we wel om een reservering te maken.

Wat zijn de voorwaarden om onze katten gezond en gelukkig te houden?

 • Schoon en stromend water
 • Voedsel van hoge en biologische kwaliteit  (Yarrah)
 • Dagelijkse gedragscontrole
 • Bescherming tegen vlooien, wormen en oormijt
 • Noodzakelijke inentingen
 • Een complete muur rondom om te klimmen en te krabben
 • Comfortabele slaapplekken, die zich ook hoog op de muur bevinden zodat de kat de rust kan opzoeken.
 • Een cats only ruimte.
 • Voldoende kattenbakken die regelmatig worden verschoond
 • Cat toys galore!
 • Een heleboel liefde van de bezoekers en speelkameraadjes (a.k.a. jij!)
 • Elke kat die ongelukkig of gestresst lijkt en niet in staat is zich aan te passen aan de leefstijl van Kopjes zal op verantwoorde wijze worden herplaatst.